Solidiam

Solidiam koopt probleemportefeuille MKCEF

Onderwerpen: Beleggingstransactie, Kantoren

AMSTERDAM – Solidiam heeft de MKCEF-portefeuille aangekocht. Het betreft een portefeuille bestaande uit 11 kantoorgebouwen met een totale omvang van circa 30.000 m² kantoorruimte (circa 40 huurders). De portefeuille is verdeeld over Nederland, waaronder de plaatsen Amersfoort, Apeldoorn, Breda, Delft, Nieuwegein, Utrecht, Zoetermeer en Zwolle.

De portefeuille heeft een leegstand van circa 30%. De huidige huurstroom bedraagt circa € 2,1 mln per jaar met een gemiddeld gewogen looptijd van meer dan 3 jaar. Tresforte is verantwoordelijk voor het technische en administratieve beheer van de portefeuille.

De portefeuille is begin 2000 door Kenmore gekocht met een CMBS van Lehman Brothers. De financiering van deze portefeuille valt onder de zogeheten Tresforte Loan. Deze is overgenomen door Hatfield Philips na de val van Lehman Brothers. De looptijd van de CMBS-en, is na verlenging, afgelopen oktober verlopen en bij gebrek aan huurinkomsten zat er niets anders op om de portefeuille met spoed te verkopen.

Tresforte had medio 2012 volgens Hatfield Philips een waardering die bij onmiddellijke verkoop lag tussen de € 18 mln en € 20 mln. In 2009 was de portefeuille nog € 36,7 mln waard. Het Kadaster meldt dat Hatfield Philips in 2006 voor deze portefeuille nog een financiering beschikbaar stelde van € 75 mln.

De afwaardering van de Tresforte Loan is volgens Hatfield Philips te wijten aan de afnemende huurstroom en het grote aanbod van panden zoals in de MKCEF-portefeuille. Medio 2011 werden Nederlandse makelaars benaderd voor mogelijke interesse in de portefeuille. Tegelijkertijd kampte Hatfield Philips destijds met een concurrent, namelijk Uni-Invest (Opera Finance). De struinde eind 2011 eveneens de markt af op zoek naar geïnteresseerden voor hun portefeuille.

Spring Real Estate, Holdinga Matthijssen Kraak en Rechstaete hebben Solidiam tijdens het aankooptraject begeleid en geadviseerd. Savills en Brada traden op namens verkoper.